Sayfalar

30 Ağustos 2016 Salı

Yine Bir Kapıyı Araladı Che..

Bir deli kuyuya taş atar, kırk deli çıkarmaya çalışır ya. Buda öyle bir şey. Meclis Başkan'ından sözediyorum. Kahramanca çıkışlar yapayım diyor ama her seferinde baltayı taşa vuruyor. Daha öncede Laiklik yeni anayasadan çıkartılmalı dediydi. Sonrada çevirdi, kıvırdı filan. Şimdi de CHE ye dil uzatmış. 

Bırakın taş atsın bir deli. Biz çıkarmaya kalkmayalım. Hatta fırsata çevirelim. Hani son günlerde yaptıkları ile sürekli öğünen biri şu atasözünü kullanıyor ya, "insan ölür kalır eseriiiii, eşek ölür kalır semeriiii" diye. O Yüzden Che'nin eserini dünya biliyor. Ona "Eşkıya" diyen kişiyi kim tanıyor dünyada? Hiç Kimse! Öldüğünde semeri bile kalmayacak. Biri adını hatırladığı için arama yapmayacak Googlede, yakınlarından başka, oda belki!! Fakat bu garip sözleri ile anılabilir, hatırlanabilir. Yani bir nevi semeri ile. 

Fırsata çevirmek derken;
Mesela siz tekstilciler uyumayın, bu ara Che tişörtleri iyi satar. Hem iyi kazanç sağlarsınız, hem ekonomiye katkınız olur. 

Son 13 yıldır eğitim sistemi değişmiş siz gençler, merak uyandırmadı mı bu CHE denen "eşkiya" sizde? Kimmiş? Neler yapmış? Nerde yaşamış? Nasıl yaşamış? Düşüncelerini be yaptıklarını benimsersiniz veya benimsenmezsiniz. Ama merak edin bi okuyun be, götten atmayın, sadece adının Kahraman olan kişisi gibi. 
Onun geçmişini okuduğunuzda göreceksiniz ki, sosyal, sevecen, gönüllü, ezilen halkların çıkarına emek veren, bir insan. Sadece şu sözü yetmezmi? "Dünyanın neresinde olursanız olun, bir insan haksızlığa uğruyorsa, eziliyorsa, onun yanında olun” 

Sosyal insandı dedim. Sosyalist demiyorum bak, çünkü bu kelimenin anlamını bilmeyenlerin tüyleri diken diken oluyor ya, ondan! Ayrıca sosyal olan insana sosyalist, egosu yüksek olana egoist, insanlığa değer verene hümanist, ırkçı olana rasist, insanlara, insanlığa, ırklara, renklere, düşüncelere, saygısı olmayanlarada  kısaca faşo deniyor, sevgili kardeşim. Kemal Sunal buna daha iyi bir cevap vermişti gerçi. (Bakınız: Kibar Feyzo) 

Bardağın dolu tarafından bakmaya programlıyım ya, bu talihsiz açıklamalar, uydurmalar, yani götten atmalar, CHE nin ve onun gibi nicelerinin anlayışı harekete geçer belki? Bilmemem..

Bizim Sosyal anlayışımızıda Steve Jobs, Mark Zuckerberg vb. kafesi içine aldı gerçi. Ama öyle, "yaaaa, dimi?" Deme. Koskocaman cumhurumuzun başkanı bile 15 Temmuz gecesi millete skypten seslendi, sokaklara çağırdı. DemAkrasi için. Evet güzel. Demokrasi sokaklarda hep söylüyoruz. Ama DemAkrasi değil kastettiğimiz. 

Demekki çağ, teknoloji çağı imiş. İşine gelmeyince  interneti kısıtla, yasakla, işine gelince sonuna kadar kullan.. Yok ya? Yok öyle yağma. İşte böyle hep kendini düşünene egoist, yasaklayıcı, anlayışı yoksun olana faşist diyoruz, sevgili kardeşim. 

Che Guevara' da senin gibi, benim gibi bir insandı. Bir anadan doğmuştu. Hastalanmıştı belki. Üzülmüştü, sevinmişti, sinirlenmişti, çok sevmişti, okumuştu, doktordu, vs. Yani öncelikle bir insandı. Haksızlıkların ve ezilenin yanındaydı. Ve her insanın bir gün öleceği gibi oda öldü. Ölümsüzleşenlerden oldu. Bir iz bıraktı. 

Neredeyse yarım asır olacak göç edeli, hala konuşuluyor. Evet, insan ölür kalır eseri!! 

8 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş ellerine sağlık.

    Bu tarz insanların düşüncesizce, cahilce konuşanların sayısı çok arttı bu memlekette. İnsanlar topluluklarının kopyaları olmaya başladı. Baştaki adam "he" derse onun altındaki adam da "he" der oldu. Bu toplumun ağzından ne çıkacağı belli olmaz çünkü bir hayvandan farkları yok. Hep aynı şeyleri tekrar ediyorlar. Geri kafalılık diyelim biz buna.
    Tarih sadece hak edenleri yazar. Tarihin yazmayacağı insanların tek yaptığı çenedir. Başka hiçbir şey yok. Sinirlerimizi bozmasın bu insanlar. Bir gün çok büyük bir darbe yiyecekler emin ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son cümlenizden bende umutluyum. Hiç bir saltanat sürüp gitmez. Elbet bir gün düzelecek. Bizden sonrakiler için güzel zaten, ama bu acıların Hesabınıda sorsunlar.. Che'ler gibi olsunlar. Mahirler, Denizler, Sinan'lar, Özgür Taylan'lar, gibi olsunlar.. Berkinin ekmeğinin, bilyelerinin hesabini sorsunlar istiyorum.

      Sil
  2. Bırak kıvranıp dursunlar.. Öldüklerinde mezarına işemeye bile gelen olmayacak.. Adam ( adam diyorum ama aslında değil ) Che gibi birine eşkiya diyor.. Haberleri izlerken biranda karşıma çıktı konuşması.. Bizim gençlerimizin yakasına yakışmaz diyor, bizim gençlerimiz o eşkiyayı istemez diyor.. Hemen karşımda hissedip o haddini bilmezi tek kelimem şu oldu " Che' de istemezdi.."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşver gitsin. Aklısız insanın konuşmalarına itibar edecek değiliz.

      Sil
  3. Kuyuya atılmış taşı çıkarmaya çalışmadan, üzerine kendi taşlarını döşeyerek yukarıya çıkmanın formülü derim ben bu yazıya. HA-Rİ-KA .

    YanıtlaSil
  4. Kuyuya atılmış taşı çıkarmaya çalışmadan, üzerine kendi taşlarını döşeyerek yukarıya çıkmanın formülü derim ben bu yazıya. HA-Rİ-KA .

    YanıtlaSil