Sayfalar

22 Ekim 2016 Cumartesi

Ah başıma gelenle...

Ah başıma nele ge'di nelee! Yaşlı gadınım ben. Gafam herşeyi götürmüyo galan. Bi ayağım çukurda, bi gözüm toprağa bakıp duru. Yalınız başıma şu goca evde galıyom, uşakla, torunla hep gırda, bayırda. (gurbette) 
Bazı bazı insan bir ses bir nefes olsun isteyo tabi. İsteyoda, emme bu gadarda değil. 

Akşam namazının farzını gıldım, son iki sünnetine başlayım derken bi cırgıltı goptu dış kapıda. Pencereye gafamı bi uzattım, baktım Samanla Köyünden, Cümbüşlerin İbrem oğlan, garısı deli Selme, çoluk çombalak giribatla gapıdan. Artık Namazın farzını gıldım deye, sünnetini gılmeyiverdim. Seccademi gatladım, yeşil tesbihimide yeleğimin iç cebine godum. Kapıda garşıladım misefirleri. 

Zehraaba, neppatsınız ( nasılsınız, ne yapıyorsunuz) bir ziyaret edem dedik dedi İbrem oğlan. Buyrun, buyrun iyi ettiniz, hoş gediniz, Sefa gediniz, dedim.  Misefir gibi varmı? Misefir ağırlamak pek sevap, böne öğrendik biz. Garı goca, birde beş dene çocuk. Kedi gibi vığır vığır çocuk yapmış bunla. Çocuk yapmakta ne va? Onları büyütmek emek iste. Bunla saldım çayıra mevlan gayıra hesabı. Cocukların beşide birbirinden haşarı. Biri raflara çıkmaya çalışıyor, biri sedir altlarına girmeye çalışıyo, biri kapı golunda sallanıyo, biri burda bişey yok, televizyon bile yok, illede eve gidem deye ağlayo. Gocagaroyın ben, ne olacak evimde? 

Akşam vattı, yimek iste. Misefir bereketiyle gelir hani. Hemen bir ev makanası yaptım, keşli cevizli, bide taze tarna çorbası yaptım naneli. Sufrayı gurmama deli Selme yardım etti güya mıyır mıyır. Bi çatal götürüyo, geliyo tekrar bi gaşık götürüyo. Hele bak! Guru galabalık etme, işini erişli argaçlı yapmaycasan git otur, ayak altında bayrı dolanma, dedim. 

Içinde çorba olan gurşaneyi (küçük tencere) sufradaki mavi el işi örgüsü olan tencere altlığının üstüne godum. Ev makanasının üstüne dökmek üçün gara tavada tereyağı gızartoyodum. Ne güzel gokuyo derken ameden (aniden) gene bir cırgıltı goptu. Birez önce çocukla cincombalak (takla atmak) gurubatlarıdı. Aşam vattı (akşamvakti) bir şey olacak olacak deye garnım sırtıma yapışıp duruyordu, gorktuğum başıma gedi. Cincombalak gurakan sen sufraya çarp, çorbayı dök, bi ayağı tencerenin içinde, ağlayıp duru. Aklımı fıydırayazdım bişey oldu deye. Allahtan üstüne başına gememiş. Gorkudan ağlayomuş. 

Bunla iki elinnen bi çüklerini doğrultamazla. U gada beceriksizle. O çocuk sufraya düşünceye gada siz nepiyordunuz? Garı-goca birbirlerine girdiler. Selme, gollarını göğsünün üzerinde birbirine doladı, soruttu yüzünü, sufraya bile oturmadı. Sufrayı kaldırmaya galmadı, biz gidem dedile. Galktıla gittile. Ben goca sini ev makarnasınıynan galagaldım. Parısını kediye veriyom, parısını kendim yiyom bir haftadır. 

(Mudurnu şivesi ile atmasyon kısa hikaye denemeleri) 


12 yorum:

  1. Abo gariii...Gız Mudurnuynan Ege şivesi pek benzeyip duru yaaa ;)
    Sen çok yaşa emi Berfin.Allahtan şu an beni kimse görmüyor.Radyo tiyatrosuna taktım son günlerde.Sesli okudum.Keşke kaydedip gönderebilseydim.Kendime gülüyorum hala;))
    Çok güzel olmuş yaa;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ee boşuna mı Ege'ye gelin gittim ben😀 Aytül, bende hala radyo tiyatrosu dinlerim, eskiden Mudurnuda küçük radyoyu kulağıma dayayarak dinlediğim gibi. Sana gittikçe kanım kaynıyor bak. Bi gün İzmir Havaalanı'na inip seni ararsam görürsün o zaman??

      Çok teşekkür ederim yorum için. Oysa bu yazım içime pek sinmemişti. Ben daha eğlenceliklerini yazmıştım. Mesela şu: http://aksamsefasi68.blogspot.ch/2014/08/bizim-koyun-hallar.html?m=1 var. En Sevdiğim Mudurnu'ca yazım. Link yorumlarda basınca çıkmıyor. Ama o linki kopyalayıp Google okumanı çok isterim. Sevgiler Aytül💜

      Sil
    2. Ayy keşke gelsen.Sen yolculuk da seviyorsun nasılsa;)Rakı balık yaparız.Sabaha kadar konuşur uyumayız.Gelseneee ;)
      Yazını bayıla bayıla okudum.Benim zaten seninle ilk tanışmam da belki de bu yazınla olmuştu.Kan çekim olayı böyle başlamış olmalı;)
      Abim çok uzun süredir Marmaris'in Orhaniye köyüne yerleşti.Oralı oldu artık.Komşusu Melahat teyze vardı.İçinde "Gancıklaa gelip duru" geçen bişeyler anlattı.(Gerisini anlammıştım;) Benim bildiğim kancık sözünde durmayan falan gibi olumsuz anlamda kullanılıyor.Ama o, gelin ve kızlar için demiş.Şimdi ben de şakasına hala kullanırım gancığı,enciği;)
      Kocaman sevgiler Berfiiin kalp kalp kalp

      Sil
    3. Rakı, balık, sabahlama, sohbet.. Bunlar hep kulağa iyi şeyler.. Du bakalım kız😀💜

      Sil
  2. Harikasın! Çok iyi gözlemlemişsin. Rahmetli annem de Burdur'da kaldıkları yıllarda çocukmuş ve senin gibi komşuların taklidini yaparmış. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğum oralarda geçti.. Belki o yüzden hakimim o şiveye ve kültürüne Müjde ablacım😀 sevgiler.

      Sil
  3. Berfin'cim, Karpuz Apartmanı' na şiveli konuşan bir kaynana tipi düşünüyorum. Aklıma hemen sen geldin. :)))) Kopya demezsen senden konuşma tarzlarını almak istiyorum tabii izninle. :))senin kadar iyi beceremeyebilirim ....Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde ablacım, bu yorumunu şimdi gördüm. Ne güzel düşünmüşsün. Konuşma tarzlarını alabilirsin. Şive konusunda seve seve yardımcı olurum. İhtiyacın olursa. Sevgiler.

      Sil
    2. Sana yorum yazdıktan sonra, senin bir yazında geçen
      "amcasının glu gulusu gelmiş" i izninle kullandım. Amcasının değil anasının glu gulusu olarak. :)))

      google'da Mudurnu şivesi diye de arattım, bir sayfa buldum, son bölümdeki "ağızlım yüzlüm" ü oradan aldım. Tamam canım çok teşekkür ediyorum.
      Sevgiler:)

      Sil
    3. Berfin'cim Karpuz Apartmanı'nın bugünkü bölümünü aslında cumartesi yayınlayacakken, elim dokundu ve kazara erkenden yayınlamış oldum. Cumartesine kadar Mudurnulu kaynana tipi için senden yardım isteyecektim.
      Şöyle ki, konuşmaları Mudurnu ağzıyla acaba nasıl olur diye? Senden gelecek cevaba/ düzeltmelere/eklemelere göre de yayınlayacaktım ama dediğim gibi kazara bugün yayınlamış oldum.

      Yine de sonradan da olsa o konuşmalara bi el atabilir misini acaba?
      Belki hiç düzeltme gerekmez bilemiyorum tabii, bunun uzmanı sensin. :)))

      Nasıl yapayım konuşmaları sana buraya yorum olarak kopyalayabilirim..
      ya da sen bloğumda göz atabilirsin...

      Tabii eğer zahmet olmayacaksa, boş vaktin varsa canım.
      Yoksa önemli değil:))sonuçta gerçek dizi değil :((keşke gerçekten çekilse...:(

      Şimdiden çok teşekkürler. Sevgiler. :)

      Sil
    4. Müjde ablacim, benim mail adresim, aksamsefasi68@gmail.com. Yazdigin siveli dialoglari bana önceden yazarsan okurum. varsa düzeltilmesi gereken yerler düzeltirim. Ben tesekkür ederim.

      Sil
    5. Çok sağol canım, harikasın:) ben teşekkür ederim. :)

      benim de mail adresim dural.mujde@gmail.com hemen yazacağım.

      Sil